AUTOEVALUAREA ÎN PROCESUL INSTRUCTIV-EDUCATIV

Pentru obținerea succesului în viață se cere luarea deciziilor școlare și profesionale în conformitate cu priceperile, cunoștințele și capacitățile individuale. Pentru conșientizarea și înțelegerea acestora din urmă se recomandă dezvoltarea abilităților de autoevaluare încă din școală. Prin autocunoaștere și autoapreciere reală elevii pot face alegerile cele mai potrivite pentru viitorul lor școlar și profesional.

În acest sens, dezvoltarea capacității de autoevaluare se poate realiza în cadrul orelor prin abordarea unor procedee precum notarea reciprocă sau autonotarea controlată.

Exemple de activități în care sunt atinse cele precizate mai sus:

• Grupați omogen câte doi, elevii primesc sarcini cu tratare diferențiată în funcție de cunoștințele avute pe care le rezolvă individual într-un anumit timp precizat, iar apoi rezultatele sunt verificate și notate de către colegul de grupă, pe baza unui barem.

• Se propune unui grup eterogen de elevi realizarea unui proiect, pe baza unei fișe de evaluare în care apar și obiectivele activității. În urma prezentării frontale a produsului obținut, elevii propun o notă pe care o susțin cu argumente și care este discutată împreună cu profesorul clasei și ceilalți participanți la oră.

• Elevii unei clase susțin un test de evaluare al cărui sistem de notare este precizat în fața cerinței fiecărui exercițiu. La final, fiecare dintre ei își acordă o notă pe foaia cu subiectele, care apoi este analizată comparativ cu rezultatul real acordat de profesor în urma corectării .

Prin desfășurarea unor astfel de activități elevii își înțeleg mai bine nivelul și puterile, fiind responsabili de propria învățare, relevându-se astfel caracterul formativ al acestei forme de evaluare.

De asemenea, autoevaluarea reprezintă o altă modalitate care susține evaluarea făcută de profesor. Astfel că se dezvoltă încrederea în sine, iar elevii descoperă singuri lacunele pe care le au în învățare.

În consecință, evaluarea propriului nivel de cunoștințe și aptitudini, precum și a lacunelor avute într-un mod cât mai realist determină luarea unor decizii potrivite privind parcursul școlar și profesional, ceea ce asigură succesul în viață și sentimentul de împlinire și realizare.

  • S.C. EVOMIND DEV SRL
  • Nr. Înreg. J3/587/2014
  • CUI: 33109951
  • Adresa: Str. Gării, Nr. 4, Pitești, 110188
  • Email: contact@evomind.org
  • Telefon: 0746.142.867


Editura EVOMIND publică cărți în format electronic cu ISBN pe site-ul dedicat, în secțiunea cărți.

Prețurile pentru publicarea pe platforma noastră includ: realizare design coperta, publicare online pe perioada nedeterminată (garanție și suport 2 ani), certificat de acordare ISBN care se poate verifica online prin codul unic de verificare asociat.

Pentru orice informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați.
EDITURA EVOMIND © 2024
DESIGN & IMPLEMENTARE - S.C. EVOMIND DEV SRL