Omul împreună cu factorii de mediu formează un sistem aflat în echilibru. Acesta însă devine din ce în ce mai fragil, pentru că lumea modernă tinde să destrame armonia din natură. Dezvoltarea industriei, supraaglomerarea, mijloacele de transport au dus la modificarea condiţiilor de viaţă ale plantelor şi animalelor, la poluarea mediului şi la dispariţia unor specii.
Întreaga planetă suferă din caza poluării. Aceasta modifică mediul înconjurător şi are efecte dăunătoare pentru om şi pentru toate celelalte vieţuitoare. Poluarea este rezultatul introducerii în mediu a poluanţilor, substanţe toxice cu acţiune nocivă pentru viaţă.
Poluarea industrială, poluarea agricolă generată de îngrăşămintele chimice împrăştiate pe terenurile arabile; poluarea cu deşeuri solide cauzată de oamenii care aruncă în natură diferite obiecte, gunoaie etc., POLUAREA ne afectează planeta.
Toate formele de degradare a mediului înconjurător au grave consecinţe asupra sănătăţii omului: El are datoria solemnă de a apăra şi îmbunătăţi mediul înconjurător pentru generaţiile prezente şi viitoare. (Extras din Conferinţa ONU asupra mediului înconjurător, Stockholm, 1972). Omenirea trebuie să lupte pentru redobândirea unui mediu sănătos.
Din păcate, degradarea mediului este continuă fiind determinată de ignorarea de către oameni a implicațiilor propriilor acte asupra mediului înconjurător. Activitățile noastre zilnice generează poluare. Fiecare dintre noi ar trebui să-și asume impactul pe care un gest necugetat poate să-l aibă asupra mediului natural în care trăiește. Pentru ca Pământul să nu moară, interesele oamenilor ar trebui corelate cu legile naturii, pentru că omul și mediul în care își duce viața sunt într-o permanentă interacțiune.
Educația ecologică se formează în școală, dar și în familie. Copilul, adolescentul, maturul trebuie să aibă o atitudine centrată pe promovarea unui mediu natural propice vieții. Omul trebuie să-și exerseze deprinderea de a îngriji, de a ocroti natura, trebuie să-și cultive dorința de a se implica activ în activități de combatere a poluării.
Natura trebuie, în primul rând, respectată. Obligația morală și civică a fiecăruia dintre noi este să-i determinăm pe ceilalți să respecte natura: copacii, animalele, apa, aerul pe care cu toții îl respirăm. Mediul natural nu poate fi apărat numai de către specialiștii care trag semnale de alarmă (ecologiști, biologi, botaniști etc.), ci de toți locuitorii planetei.
Pământul, planeta noastră, ne oferă bogăția lui, dar trebuie să fim conștienți că aceasta nu este inepuizabilă. Petrolul, gazele, apa, aurul, pădurile, toate aceste resurse ar trebui utilizare într-un mod rațional.
Prin urmare, se impune acordarea importanței cuvenite utilizării raționale a resurselor naturale și combaterea poluării pentru a putea sărbători și generațiile viitoare ZIUA PĂMÂNTULUI.