Rolul proiectelor cu temă ecologică derulate în şcoli

Educarea omului în direcţia protejării naturii trebuie să înceapă din clasele mici de şcoală. Copiii trebuie învăţaţi să o iubească, să o cunoască, să o respecte şi să o înţeleagă. Mergând mai des în natură, aceştia vor ajunge să o iubească şi să se identifice cu ea. Trebuie să li se explice similitudinile care există între om şi un copac, de exemplu.

Omul împreună cu factorii de mediu formează un sistem aflat în echilibru. Acesta însă devine din ce în ce mai fragil, pentru că lumea modernă tinde să destrame armonia din natură. Dezvoltarea industriei, supraaglomerarea, mijloacele de transport au dus la modificarea condiţiilor de viaţă ale plantelor şi animalelor, la poluarea mediului şi la dispariţia unor specii.

Astăzi, întreaga planetă suferă din caza poluării. Aceasta modifică mediul înconjurător şi are efecte dăunătoare pentru om şi pentru toate celelalte vieţuitoare. Poluarea este rezultatul introducerii în mediu a poluanţilor, substanţe toxice cu acţiune nocivă pentru viaţă.

De aceea este necesar ca elevii să fie implicaţi în proiecte cu temă ecologică, proiecte care să le formeze un comportament, o atitudine ecologică faţă de acţiunile lor viitoare, să le faciliteze o mai bună cunoaştere a ecosistemului forestier, pentru a-l putea respecta şi proteja mai bine.

Acţiunile din cadrul acestor proiecte au rolul de a-i sensibiliza pe copii asupra efectelor negative ale poluării de orice fel; de a le dezvolta creativitatea prin activităţi care îi apropie de natură.

Proiectele ce se derulează la nivelul şcolilor au un impact pozitiv asupra elevilor, implicându-i în activităţi concrete de protejare a pădurii, a mediului în care trăiesc. Copiii devin mai conştienţi de efectele care decurg de aici: menţinerea sănătăţii prin ameliorarea echilibrului între om şi natură, prin crearea unui climat de destindere; integrarea socială a tinerilor, a omului, în general, în mediul în care trăieşte; conştientizarea oamenilor, sensibilizarea lor asupra protecţiei mediului, motivarea lor prin acţiuni în aer liber.

De asemenea, în cadrul acestor proiecte, elevii au oportunitatea de a se întâlni cu persoane avizate- reprezentanţii Direcţiei Silvice şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului- de la care primesc informaţii concrete despre ecosistemul forestier, despre posibilităţile de stopare a degradării mediului etc.

Se pot organiza acţiuni atractive cu elevii pentru a-i obişnui de mici să protejeze natura, cum ar fi: plantarea de flori, de puieţi, drumeţii în pădurile din apropiere, concursuri de desene cu tematică ecologică, culegerea deşeurilor lăsate de excursionişti, înfiinţarea în şcoli a cercurilor de protecţie a mediului.

Toate formele de degradare a mediului înconjurător au grave consecinţe asupra sănătăţii omului. Pentru a se atrage atenţia asupra acestui aspect şi pentru a determina omenirea să lupte pentru redobândirea unui mediu sănătos, s-au fixat două zile importante când întreaga lume sărbătoreşte natura: 22 Aprilie – Ziua Pământului şi 5 Iunie – Ziua Internaţională a Mediului Înconjurător.

  • S.C. EVOMIND DEV SRL
  • Nr. Înreg. J3/587/2014
  • CUI: 33109951
  • Adresa: Str. Gării, Nr. 4, Pitești, 110188
  • Email: contact@evomind.org
  • Telefon: 0746.142.867


Editura EVOMIND publică cărți în format electronic cu ISBN pe site-ul dedicat, în secțiunea cărți.

Prețurile pentru publicarea pe platforma noastră includ: realizare design coperta, publicare online pe perioada nedeterminată (garanție și suport 2 ani), certificat de acordare ISBN care se poate verifica online prin codul unic de verificare asociat.

Pentru orice informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați.
EDITURA EVOMIND © 2024
DESIGN & IMPLEMENTARE - S.C. EVOMIND DEV SRL