Invatarea unei limbi straine in Romania

Pe vremea epocii comuniste limbile straine reprezentau un fel de Cenusareasa a sistemului educational. In Romania post decembrista din ’89 parinti si profesori deopotriva au devenit constienti de rolul deosebit de important pe care cunoasterea a cel putin unei limbi straine il are in conturarea viitorului elevului. Profilurile scolare cele mai cautate sunt cele unde se studiaza limbi straine intensiv, cu ore zilnic si materii predate in limba respectiva.

Atitudinea si interesul fata de studierea limbilor straine a luat proportii semnificative intr-o lume atat de globalizata ca cea in care traim. Monolingvismul ar aminti de secolul trecut, reprezentand un handicap major pentru o persoana ancorata in realitatile anului 2019.
Cu doua secole in urma cunoasterea limbii franceze era un semn al educatiei alese si al clasei sociale. Astazi, sa vorbesti limba engleza este” obligatoriu” si inca una pe langa ea a devenit in prezent o conditie de baza pentru a-ti putea desfasura profesia la un nivel acceptabil in contextul realitatii actuale.

In consecinta, una din preocuparile majore ale parintilor cand vine vorba de pregatirea scolara a copiilor lor se refera la invatarea limbilor straine. Lumea tehnologizata din prezent ne usureaza mult demersul: copiii aud zilnic limba engleza la televizor, in filme, asculta melodii cu versuri in limba engleza, etc.O avalansa de anglicisme a patruns in dexul limbii romane.

Parintii se intreaba ce limbi straine ar trebui sa invete copilul lor si care sunt perspectivele invatarii acesteia. Cunoasterea limbilor straine este un argument pentru accesul la un loc de munca bun, indiferent de profesie. Daca limbile straine cunoscute sunt mai rare, cu atat mai bine. In momentul in care un procent majoritar al unei generatii vorbeste limba engleza, combinatia cu alte limbi ii confera vorbitorului un avantaj considerabil. La alegerea celei de-a doua limbi straine studiata se iau de obicei in calcul urmatoarele considerente: traditie in familie (parinti / bunici / strabunici care vorbesc sau au vorbit limba respectiva), perspectiva mai apropiata sau mai indepartata a emigrarii, caz in care cunoasterea limbii tarii-tinta este un factor care ii usureaza copilului adaptarea, perspectivele legate de cariera. Spre exemplu, limbile chineza, araba sau rusa au perspective certe.

In cazul in care se doreste invatarea unei limbi mai rare, invatamantul de stat este neputincios. Alegerea unei variante de invatare a limbii straine trebuie facuta cu grija, dupa ce au fost luati in calcul o serie de factori. Altfel, este posibil ca parintii sa arunce cu bani (nu putini) pe fereastra iar rezultatele sa fie nesemnificative.
Exista copii care au resurse bogate de vocabular si constructii gramaticale corecte, insa nu au suficiente ocazii de punere a lor in practica prin vorbire. Accentul pe comunicare ar trebui, in acest caz, subliniat. Pe de alta parte, exista elevi extrem de fluenti si volubili, care au insa o exprimare defectuoasa. Exista, de asemenea, cursuri de limba straina care pregatesc elevii pentru obtinerea unor certificate lingvistice. Acest tip de cursuri sunt, de regula, complexe, asigurand practica tuturor abilitatilor (scriere, citire, ascultare, vorbire). Ceea ce ar trebui parintii sa constientizeze este ca nu orice tip de abordare este potrivita copilului lor, iar pentru a o identifica pe cea corecta, e nevoie de indrumarea unui specialist.
Studiul limbilor straine dezvolta gandirea: Nu este o noutate ca invatarea uneia sau mai multor limbi straine dezvolta gandirea critica, analitica, dar si creativitatea. Conform specialistilor, creierul copiilor la varste fragede are o serie de zone active pentru asimilarea limbii, o capacitate care scade pe masura ce acestia cresc. Altfel spus, copiii cu varste intre 2 si 7 ani recepteaza mult mai bine limbile straine cu care intra in contact decat cei de varsta mai mare. De asemenea, cunoasterea unei limbi straine imbunatateste intelegerea limbii materne.
Studiile confirma faptul ca invatarea unei limbi straine ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine regulile de folosire a limbii lor materne. Parintii care sunt ingrijorati ca invatarea unei limbi straine ar putea crea confuzie in mintea copilului, pot sta linistiti. Studiile au demonstrat ca bilingvismul nu provoaca tulburari de comunicare, iar monolingualismul nu le vindeca.
Aceste beneficii ale invatarii limbilor straine au facut ca multe scoli private sa includa in oferta de studiu mai multe ore de limbi straine, engleza fiind in continuare cea mai populara dintre elem urmata de limba germana si franceza.

Bibliografie:
https://www.livescience.com
www.desprecopii.ro

  • S.C. EVOMIND DEV SRL
  • Nr. Înreg. J3/587/2014
  • CUI: 33109951
  • Adresa: Str. Gării, Nr. 4, Pitești, 110188
  • Email: contact@evomind.org
  • Telefon: 0746.142.867


Editura EVOMIND publică cărți în format electronic cu ISBN pe site-ul dedicat, în secțiunea cărți.

Prețurile pentru publicarea pe platforma noastră includ: realizare design coperta, publicare online pe perioada nedeterminată (garanție și suport 2 ani), certificat de acordare ISBN care se poate verifica online prin codul unic de verificare asociat.

Pentru orice informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați.
EDITURA EVOMIND © 2024
DESIGN & IMPLEMENTARE - S.C. EVOMIND DEV SRL