Scrierea unui eseu sau a unei lucrari personale are cel putin trei avantaje importante pentru cel care o scrie: Il determina sa-si organizeze gandirea si sa-si precizeze punctul de vedere cu privire la subiectul lucrarii si il responsabilizeaza pentru cele asternute pe hartie.
Ii permite lui (si profesorului) sa descopere anumite calitati pe care le are si pe care trebuie sa le intareasca, precum si anumite puncte slabe, pe care trebuie sa le remedieze, daca vrea sa reuseasca in domeniul lui de interes.
Scrierea este pasul care completeaza procesul gandirii si al invatarii. Deoarece aproape orice activitate umana cere capacitatea de exprimare in scris, aceasta este in mod clar „o abilitate pe viata“. Asadar…
1. Alegeți un subiect.
Este posibil ca subiectul dumneavoastra. să fie atribuit sau să vi se acorde libertatea de a scrie despre subiectul ales. Dacă vi se dă tema, trebuie să vă gândiți la tipul de eseu pe care doriți să-l produceți. Ar trebui să fie o prezentare generală a subiectului sau o analiză specifică? Dacă nu vi s-a atribuit un subiect, aveți o treabă mai grea de indeplinit. Cu toate acestea, această oportunitate vă oferă și avantajul de a alege un subiect interesant sau relevant. Mai întâi, definiți scopul. Scopul este de a informa sau de a convinge? Odată ce ați determinat scopul, va trebui să faceți niște cercetări pe anumite teme pe care le considerați interesante. Gândește-te la viața ta. Ce te interesează? În cele din urmă, evalueaza opțiunile. Dacă scopul este de a educa, alegeți un subiect pe care l-ați studiat deja. Dacă obiectivul este de a convinge, alegeți un subiect despre care sunteți pasionat. Oricare ar fi misiunea eseului, asigurați-vă că sunteți interesat de subiectul dumneavoastra.
2. Pregătiți o schiță sau o diagrama a ideilor.
Pentru a scrie un eseu de succes, trebuie să vă organizați gândurile. Punând totul pe hârtie, poți vedea mai clar legăturile și conexiunile dintre idei. Această structură servește drept fundație pentru lucrarea dumneavoastra. Utilizați fie o schiță fie o diagramă pentru a vă scrie ideile și a le organiza. Pentru a crea o diagramă, scrieți-vă subiectul în mijlocul paginii. Desenați trei până la cinci linii care se desprind de acest subiect și scrieți ideile dumneavoastra. principale la marginile acestor linii. Desenați mai multe linii de pe aceste idei principale și includeți orice gânduri pe care le puteți avea asupra acestor idei. Dacă preferați să creați o schiță, scrieți-vă subiectul în partea de sus a paginii. De acolo, începeți să enumerați ideile dumneavoastra. principale, lăsând spațiu sub fiecare. În acest spațiu, asigurați-vă că listați alte idei mai mici care se referă la fiecare idee principală. A face acest lucru vă va permite să vedeți conexiuni și vă va ajuta să scrieți un eseu mai organizat.
3. Scrieți o declaratie.
Acum că ați ales un subiect și ați sortat ideile în categorii relevante, trebuie să creați un fel de declarație. Declarația îi spune cititorului punctul din eseu. Care sunt ideile principale? Declarația va avea două părți. Prima parte prezintă subiectul, iar partea a doua prezintă punctual forte al eseului.
4. Scrieți corpul sau continutul.
Corpul eseului dumneavoastra. susține, explică sau descrie subiectul dumneavoastra. Fiecare idee principală pe care ați scris-o în diagrama sau schița dumneavoastra. va deveni o secțiune separată în corpul eseului dumneavoastra. Fiecare paragraf al corpului va avea aceeași structură de bază. Începeți prin a scrie o idee principală ca teză introductivă. Apoi, scrieți fiecare dintre ideile dumneavoastra. de sprijin în formatul propoziției, dar lăsați trei sau patru linii între fiecare punct pentru a reveni și dați exemple detaliate pentru a vă susține poziția. Completați aceste spații cu informații relative care vor ajuta la îmbinarea împreună a ideilor mai mici.
5. Scrieti introducerea.
Acum că ați dezvoltat teza și corpul general al eseului, trebuie să scrieți o introducere. Introducerea ar trebui să atragă atenția cititorului și să arate concentrarea eseului. Începeți cu ceva care atrage atenția. Puteți utiliza informații șocante, dialog, o poveste, un citat sau un rezumat simplu al subiectului dumneavoastra. Indiferent de unghiul pe care îl alegeți, asigurați-vă că acesta se leagă de declarația dumneavoastra., care va fi inclusă ca ultima teză a introducerii.
6. Scrieți concluzia.
Concluzia va duce la închiderea subiectului și vă va rezuma ideile globale oferind în același timp o perspectivă finală asupra subiectului dumneavoastra. Concluzia dumneavoastra. ar trebui să fie formată din trei până la cinci fraze puternice. Trebuie doar să vă revedeți punctele principale și să vă consolidați teza.
7. Adăugați finalul.
După ce ați scris concluzia, ați putea crede că ați terminat eseul. Gresit. Înainte de a considera eseul o lucrare finalizată, trebuie să acordați atenție tuturor detaliilor mici. Verificați ordinea paragrafelor. Punctele dumneavoastra. cele mai puternice ar trebui să fie primul și ultimul paragraf din interiorul eseului. De asemenea, asigurați-vă că paragraful dumneavoastra. are sens. Dacă eseul descrie un proces, cum ar fi cum să faci un tort de ciocolată grozav, asigurați-vă că paragrafele dumneavoastra. se încadrează în ordinea corectă. Consultați instrucțiunile pentru eseu, dacă este cazul. Trebuie să verificați instrucțiunile pentru a vă asigura că eseul este în formatul dorit. În cele din urmă, examinați ceea ce ați scris. Revedeți totul și verificați dacă are sens. Asigurați-vă că fluxul de propoziții este neted și adăugați fraze pentru a vă ajuta să conectați gândurile sau ideile. Verificați-vă eseul pentru greșelile de gramatică și ortografie.
Un eseu are scopul de a vă arăta opinia personală despre subiect. De asemenea, ar trebui să conțină un mesaj de transmis și trebuie să aibă un scop. Trebuie să luați în considerare diferite puncte de vedere și să vă scrieți eseul cu simțul înțelegerii complete a subiectului.
Există 10 tipuri de eseuri de bază care sunt răspândite în lumea scrierii academice:
1. eseu descriptiv
2. eseu de definire
3. eseul de comparare si contrast
4. eseu cauza și efect
5. eseul narativ
6. eseu proces
7. eseu argumentativ
8. eseu critic
9. eseu expozitiv
10. eseu persuasiv
Acestea sunt doar modele pe care puteti să le completați cu anumite informații și puncte de vedere. Cel mai important este sa se inteleaga tipul de eseu ce trebuie realizat, subiectul acestuia și să vă exprimați direct ideile.
Bibliografie: