Daca ar fi sa cuantificam gradul de fericire al unui elev in cadrul unei ore de curs de limba straina, am putea spune ca acesta ar atinge cote maxime in momentul in care se joaca in limba pe care o studiaza. Fie ca este vorba de board games, jocuri online sau jocuri de miscare, el invata facand si se simte minunat pentru ca isi creeaza momente care tin de invatarea de lunga durata.
Isi va aminti achizitionarea unor anumite structuri pentru ca s-a jucat cu ele, pentru ca le-a folosit intr-o situatie reala de comunicare si mai ales pentru ca i-au adus bucurie.
Cui nu-i place să joace jocuri in clasă? Nu numai că jocurile sunt distractive, interactive și adevarate lianturi sociale, dar sunt, de asemenea, instrumente excelente pentru învățare.
Cu atâtea cerințe adresate educatorilor de a avea intotdeauna lectii “standardizate”, jocul poate părea mai degrabă o distragere decât un instrument instructiv (în special pentru directorii care trec pe culoare). Cunosc foarte mulți profesori care se îndepărtează complet de jocuri, pentru că nu vor ca directorul lor să vină și să spună: “Umm, doamnă profesor, de ce elevii dumneavoastra se joacă în loc să învețe?”
Adăugarea unui element de competiție motivează și energizează studenții.
Iata doua din jocurile pe care elevii mei le iubesc:
Bingo educativ
Există literalmente nenumărate modalități de a juca bingo.
Bingo poate fi folosit pentru sunete, vocabular, ortografie, litere.
Un aspect important la bingo este că poți să faci din el un joc special conceput pentru ceea ce se învață. Poate fi jucat în grupuri mici, atat cu notiuni de vocabular cat si cu notiuni de gramatica.
In jurul lumii
Aceasta ar putea fi o activitate preferată de toti, un joc rapid. În jurul lumii funcționează cel mai bine cu un set de cartonașe – poate fi matematică, vocabular, imagini vizuale sau ortografie.
Toți elevii tăi se ridică, formeaza echipe de cate 2. Profesorul arata un flash card și cea mai rapida echipa trebuie să spună răspunsul corect apoi se mișcă un pas in fata. Echipa care ajunge langa profesor, dupa ce face inconjurul clasei este cea mai bună.
Ca si bonus, dacă o echipa de doi elevi face tot drumul în jurul camerei de 3 ori data viitoare când jucăm în jurul lumii, ei devin “profesorul”.
Toate aceste jocuri pot fi jucate, cu diferite grade de dificultate, de la copiii mai mici la elevii de liceu si chiar si mai mari. Subiectul și materialele folosite fac diferența intre elevii care le joacă.