COMUNICAREA EFICIENTĂ CU ELEVII

Specialiștii sunt de părere că regulile de comportament și educație oferite în primii 7 ani de viață ai copilului sunt definitorii pentru formarea lui ca adult. Cei 7 ani de acasă constituie temelia educației pe care părinții le-o oferă copiilor .

Mediul familial este cel în care copilul deprinde principalele reguli de bună purtare, cel mai adesea prin imitare decât printr-un comportament conştient, iar primii șapte ani de viață sunt esenţiali în conturarea şi achiziţia normelor unui comportament social corect. Şcoala şi alte medii educaţionale nu pot ulterior decât să consolideze normele deja deprinse din familie

Educatia copilului are la bază o serie de reguli care formează ansamblul educational, el trebuie învățat să înțeleagă și să respecte regulile de comportament pe care i le stabilesc părinții sau educatorii. Educația unui copil nu constă numai în a-l învăța să scrie, să citească și să învețe bine la școală Educația se reflectă în toate domeniile de dezvoltare: socială, psihologică, intelectual-cognitivă etc.

Cei 7 ani de acasă sunt esențiali în dezvoltarea și evoluția ulterioară a copilului în viață. Un rol deosebit de important, la orice vârstă, îl are comunicarea. Între părinți și copii trebuie să existe comunicare. Actul de comunicare reprezintă procesul de transmitere a informaţiilor de la un individ către un alt individ sau de la un grup social către un alt grup social. Comunicarea este o dimensiune fundamentală a existenţei şi a dezvoltării umane din cele mai vechi timpuri. Comunicarea permite schimbul de informaţii, este condiţia esențialăa vieţii în societate, deoarece oamenii nu pot trăi izolaţi, iar copilul trebuie obișnuit de mic să comunice.

A comunica, a informa şi a fi informaţi reprezintă trăsătura definitorie a existenţei umane. De aceea, între părinți și copii trebuie să existe comunicare, între copii și educatorii lor, trebuie să existe comunicare. Reuşita comunicării depinde de adecvarea conţinutului şi a formelor de exprimare a mesajului cu capacitatea de percepţie, înţelegere a receptorului, cu starea sa sufletească. Copilul este vulnerabil, el trebuie să fie ajutat să-și exprime emoțiile, intențiile, ideile, fără inhibiții. Trebuie încurajat de către familie și de către educatorii lui să comunice, să se exteriorizeze. Comunicarea este o formă fundamentală de interacţiune psihosocială. Datorită diversităţii conţinutului mesajelor, semnificaţia acestora este recepţionată diferit de la un partener la celălalt. Deseori, mesajele sunt decodificate incorect din cauza unor factori externi sau interni, iar comunicarea nu se mai realizează. Atunci când comunicarea este absentă, reacţiile indivizilor au o formă neadecvată, iar când aceasta se realizează defectuos generează neînţelegeri. Mediul sau contextul poate influenţa calitatea comunicării. În perioada celor 7 ani de acasă, copilul este învățat să comunice, să aibă un comportament civilizat în societate.

La grădiniță sau la școală, în procesul instructiv-educativ comunicarea are un rol esențial, ea fiind orientată strict spre obținerea de performanțe școlare. Înainte de a şti să asimileze cunoștințe, elevul trebuie să ştie să comunice eficient, iar acest lucru se realizează dacă este integrat activ în activități care presupun comunicare. Dascălul trebuie să îşi adapteze felul de a comunica la personalitatea fiecărui elev, să descopere interesele acestuia, să-l încurajeze să-și exprime gândurile, sentimentele, deoarece doar comunicând, elevii vor învăţa să comunice. Competenţele de comunicare sunt indispensabile în societatea contemporană. În clasele mici elevii învaţă să se exprime corect şi coerent în limba română, să asculte, să înţeleagă şi să producă mesaje orale şi scrise în diferite contexte de comunicare.

Climatul comunicării trebuie să fie unul „deschis”, atmosfera sau condiţiile în care sunt schimbate ideile, informaţiile şi sentimentele ne permite să determinăm în ce măsura aceasta este stimulată sau nu în cadrul grupului.

Educatorul trebuie să continuie, alături de părinți, educația unui copil, educație care începe în perioada celor șapte ani de acasă.

Bibliografie:

Suport curs Comunicare, imagine, stil în predare, CCD Argeș, 2014

  • S.C. EVOMIND DEV SRL
  • Nr. Înreg. J3/587/2014
  • CUI: 33109951
  • Adresa: Str. Gării, Nr. 4, Pitești, 110188
  • Email: contact@evomind.org
  • Telefon: 0746.142.867


Editura EVOMIND publică cărți în format electronic cu ISBN pe site-ul dedicat, în secțiunea cărți.

Prețurile pentru publicarea pe platforma noastră includ: realizare design coperta, publicare online pe perioada nedeterminată (garanție și suport 2 ani), certificat de acordare ISBN care se poate verifica online prin codul unic de verificare asociat.

Pentru orice informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați.
EDITURA EVOMIND © 2024
DESIGN & IMPLEMENTARE - S.C. EVOMIND DEV SRL