La adăugarea unui nou curs, platforma Moodle oferă flexibilitate, dar obligă în acelaşi timp
la o buna organizare a materialului:
După stabilirea setărilor cursului, este creată structura generală a secţiunii de site corepunzătoare cursului, iar profesorul – având drepturi de administrator – poate să editeze informaţii concrete activând opţiunea „Turn editing on” din cadrul acesteia. Fiecare secţiune a paginii este organizată într-o casetă separată, care va avea ataşate, astfel, un set de butoane de control permiţând efectuarea unor diverse operaţii:
În cadrul secţiunii „Activities” pot fi adăugate – prin intermediul casetei derulante „Add…” asociată
cu diverse fragmente din sit – următoarele tipuri suplimentare de activităţi:
Profesorul precizează un set de cerinţe, împreună cu informaţii legate de: punctajul maxim acordat, perioada de trimitere a temei, dimensiunea maximă a fişierului din care aceasta este constituită, dacă sunt sau nu permise mai multe variante ale temei. Pentru fiecare fişier primit de la elevi, profesorul va putea preciza un punctaj şi un comentariu, care vor fi trimise automat după jumătate de oră, prin e-mail, elevilor corespunzători.
Este permis profesorului să precizeze o întrebare şi mai multe variante de răspuns din care va trebui să selecteze fiecare student în parte, generându-se un raport asupra rezultatelor. Această facilitate este utilă atunci când se fac sondaje de opinie sau se supune la vot o anumită chestiune.
Facilitate de o importanţă cu totul specială pentru configurarea comunităţii de participanţi la curs. Pentru fiecare nou subiect de dezbatere adăugat, profesorul poate preciza dacă este vorba de o discuţie simplă pe un unic subiect, o dezbatere generală deschisă oricărui subiect sau o dezbatere cu câte un fir de discuţie pentru fiecare utilizator.
Moodle permite întreţinerea unui jurnal asociat unui curs, structurat în mod uzual pe săptămâni. Astfel, utilizând facilitatea Journal oriunde în cadrul cursului, un utilizator are posibilitatea să facă adnotări pe marginea secţiunii la care se găseşte, adnotări ce vor fi incluse în jurnalul general al cursului şi vizibile tuturor participanţilor la acel curs.
Permite inserarea de conţinut în cadrul cursului, prin operaţia de upload de fişiere, prin indicarea unei adrese Web sau prin editarea on-line a acestuia în format text sau HTML.
Acest modul permite proiectarea şi configurarea unor testări de tip grilă, alcătuite din întrebări cu variante multiple de răspuns, de tip adevărat/fals, sau necesitând scurte răspunsuri textuale. Aceste întrebări sunt împărţite pe categorii şi stocate într-o bază de date, putând fi reutilizate în cadrul aceluiaşi curs sau al altuia. Pot fi permise mai multe încercări de răspuns la o aceeaşi întrebare, fiecare încercare fiind automat notată. Profesorul are posibilitatea să opteze pentru trimiterea unui feed-back studentului după fiecare răspuns, explicându-i şi motivaţia răspunsului corect. Acest modul include şi facilităţi de notare automată, putând fi utilizat atât pentru autoevaluare, cât şi pentru examinare.
Profesorul are la îndemână un set de instrumente pentru alcătuirea de chestionare cu formate
predefinite care sunt de folos profesorului în evaluarea şi înţelegerea grupelor sale de studenţi.
Aceste chestionare pot fi date studenţilor la începutul cursului ca o măsură de diagnosticare a
modului în care decurge acesta, precum şi la sfârşitul cursului pentru a obţine o evaluare a lui.